Zoeken naar:

De middenslag- Schnauzer is de orginele  Schnauzer. Hieruit zijn de dwerg-Schnauzer en de riesen-Schnauzer ontwikkeld. De Schnauzer komt oorspronkelijk uit het zuiden van Duitsland. Het was oorspronkelijk een boerenhond. Op de boerderij had de Schnauzer verschillende taken. Met name de boerderij en zijn bewoners bewaken en het vangen van ratten. De Schnauzer werd ook gebruikt als bewaker bij de biertransporten. Zij liepen dan mee met de transporten die tot in Nederland toe konden gaan.Uit de geschiedenis van het ras blijkt wel dat de Schnauzer een robuuste, stoere hond moest zijn. Een hond die met weinig toe kon en ook in slechtere omstandigheden zich kon handhaven. Een hond met een stevig karakter die ook in staat was zelfstandig beslissingen te nemen.

Mijn visie

De middenslag- Schnauzer komt voor in de kleuren peper&zout en zwart. Ik fok alleen in de kleur peper&zout.

Uiteraard probeer ik de rasstandaard van de Schnauzer zoveel mogelijk te benaderen. Enkele kenmerken uit de rasstandaard zijn een ruwe harde en dichte vacht met harde korte bovenbeharing en een dichte ondervacht. Een vierkante gedrongen bouw. De schofthoogte tussen de 45 en 50 cm. Gewicht tussen de 15 en 20 kg.  Het karakter zou over het algemeen levendig, aanhankelijk, goedaardig, schrander, onvermoeibaar en enigszins wantrouwend tegenover vreemden moeten zijn.

Wat mij betreft is de gezondheid van een hond het allerbelangrijkste, je wil natuurlijk dat je maatje een zo`n lang en gezond mogelijk leven zal hebben. Daarom worden de honden voordat zij voor de fok gebruikt worden getest. Op de leeftijd van ongeveer een jaar worden de heupen op HD (Heup Dysplasie) getest en worden de ogen op erfelijke afwijkingen gecontroleerd. Deze oogtest (ECVO) vind daarna jaarlijks plaats. De honden worden eenmalig op DCM (een niet veel voorkomende hartafwijking) getest.

Het karakter van de Schnauzer speelt tegenwoordig in onze drukke maatschappij een belangrijke rol. Er worden ook aan honden hoge eisen gesteld wat betreft stressbestendigheid. De Schnauzer moet daarom ook socialer zijn dan voorheen. De honden die ik voor de fok gebruik moeten daarom ook een stabiel en vriendelijk karakter hebben. Het hoeft geen allemansvriend te zijn maar moet wel sociaal zijn. Zelfstandigheid vind ik ook  een belangrijke raseigenschap.

Wat betreft het uiterlijk is mijn doel een robuuste, stevige en vierkant gebouwde hond. Een hond waarvan de `constructie` goed is; de stand van de poten, de hoekingen, de lengte van de hals en de rugbelijning klopt.  Een Schnauzer met een harde vacht die niet licht van kleur is. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen waar ik naar kijk maar bovengenoemde zijn voor mij essentieel.